Röster från Kullahalvön om EU-valet: Gör din röst hörd!

Läraren Johan Carlsson, keramikern Iza Guerrero och blivande studenten Oliver Nilsson

Läraren Johan Carlsson, keramikern Iza Guerrero och blivande studenten Oliver Nilsson bor alla på Kullahalvön. Här berättar de varför de tycker det är viktigt att göra sin röst hörd för att påverka på hemmaplan genom att rösta i EU-valet den 9 juni.

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

Om inte du röstar är det någon annan som gör det åt dig

Johan Carlsson arbetar som lärare i samhällskunskap på Kullagymnasiet. Han ser ett självklart samband mellan EU och ungdomar i kommunen.

Johan Carlsson, lärare i samhällskunskap på Kullagymnasiet.

– EU står för framtiden, och ungdomarna är vår framtid. De som är unga idag påverkas precis som alla andra av den politik som förs, och någonstans mellan 30 och 50 procent av den svenska lagstiftningen idag har redan berörts eller kommer beröras av EU.

Något som är intressant för många ungdomar är att resa till ett annat land för att plugga eller arbeta. Johan Carlsson minns hur besvärligt det kunde vara innan Sverige gick med i EU.

– Då var man tvungen att ansöka och ordna med en massa papper för att studera eller jobba utomlands. Idag är det inte jättestor skillnad på att jobba i Paris eller München mot att jobba i Malmö eller Helsingborg.

Läraren Johan Carlsson uppmuntrar alla ungdomar i kommunen att rösta i EU-valet när de blir myndiga.

"Men snusen då Johan? Och A-traktorer?"

– Om du inte röstar så är det någon annan som röstar åt dig, kan man säga. Du måste ta chansen att påverka och inte bara sitta hemma och klaga. EU-valet är viktigare än man tror, Europaparlamentet har lagstiftningsmakt, det de säger kommer att påverka här hemma, säger Johan och fortsätter:

– Jag får ofta frågor som "Men snusen då Johan? Och A-traktorer?" Jag var med när folkomröstningen om EU hölls 1994. Då var det mycket diskussion om detaljstyrning och det dyker fortfarande upp ibland. Jag brukar säga att det är som att gå med i en fotbollsförening, då får man följa de regler man har kommit överens om. Men det finns alltid undantag, som snuset och Systembolaget, det kommer nog EU fortsätta att inte röra.

Även Johan tycker att det är en självklarhet att göra sin röst hörd genom att rösta den 9 juni.

– Här hemma är det viktigt att föra gemensam politik om exempelvis fisket i Öresund. Om vi inte har en gemensam EU-hållning blir det svårt att ha någon fisk kvar härnere om 20–30 år, säger han.

– Och vi kan inte föra en helt självständig linje för hur vi ska hantera klimateffekterna, det måste skötas gemensamt. Vår plats ligger ganska lågt, så om havsnivån höjs en halvmeter finns det risk att stora delar av Kullahalvön och Viken kommer stå under vatten. Vi måste ha en gemensam tuff miljöpolitik för att hantera det.

Smidigt att flytta över landsgränser

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU. Iza Guerrero kom till Sverige med hjälp av ett Erasmusstipendium för att plugga till ingenjör i Skövde. Hon kom från Malaga i Spanien och bor numera på Kullahalvön, där hon arbetar som keramiker både på Mölle Krukmakeri och i det egna företaget El Terral Keramik.

Iza Guerrero, keramiker på Mölle Krukmakeri och i det egna företaket El Terral Keramik.

– Det var superpraktiskt att flytta till ett annat EU-land, säger hon.

"Att flytta hit var en smidig process."

– Skulle jag ha flyttat till exempelvis USA hade det inneburit en massa pappersarbete som gett mig huvudvärk. Att flytta hit var en smidig process. Det var enkelt att få svenskt personnummer för att jag kom från ett annat EU-land, det var enkelt att starta företag, och jag behövde inte ta nytt körkort, allt kändes tryggt.

När Iza hade tagit sin ingenjörsexamen lärde hon känna sin nuvarande chef, och tack vare att allt hade fungerat så smidigt i Sverige vågade hon ta steget att flytta till Kullahalvön och följa sin dröm att bli keramiker istället.

– Det är en ganska stor stress att flytta till ett annat land, men när alla länder har samma villkor behöver man inte oroa sig över vad som ska hända med ens lön, hälso- och sjukvård och sådana grejer, säger hon.

Att rösta i EU-valet värnar om vår demokrati

Oliver Nilsson, blivande student och jobbar extra på kommunkansliet i Höganäs kommun inför valet 9 juni.

Oliver Nilsson, blivande student.

Oliver Nilsson har för andra gången i rad anpassat schemat på sitt vanliga arbete för att kunna jobba extra på kommunkansliet i Höganäs kommun, där han hjälper till med förberedelserna inför EU-valet och på själva valdagen den 9 juni. Han tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att värna om demokratin.

"Jag tycker det är självklart att rösta."

– EU:s beslut påverkar oss i Sverige mycket, exempelvis i frågor som rör miljö, ekonomi och andra trygghetsfrågor, som i slutändan också påverkar oss här på hemmaplan. Att rösta i EU-valet gör stor skillnad, då det är många länder som samarbetar och vi kan hjälpas åt med exempelvis miljöfrågorna, vilket är svårt som ett enskilt land.

Jag tycker det är självklart att rösta, det är mitt sätt att påverka vilka beslut som fattas.

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: