EU påverkar vardagen hemma i Höganäs – och du kan påverka EU

Känner du att EU är något abstrakt långt borta som vi hemma i Skåne inte har någon möjlighet att påverka? Då har du fel, säger Höganäsbon Tina Acketoft, som i många år arbetat med EU-politik. Din röst räknas när det gäller EU-frågor, såväl i EU-valet som i det vanliga riksdagsvalet.

Tina Acketoft, som i många år arbetat med EU-politik

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

Ungefär hälften av dagordningspunkterna här hemma på kommunal- och regionalfullmäktigemöten är påverkade av olika EU-beslut, förklarar Tina Acketoft.

– Till exempel miljöfrågor som påverkar Kullaberg, hur kommunen får lov att bygga, hantera vatten och avlopp eller gränsvärden för utsläpp. Allt det måste luta sig mot EU-lagstiftning.

Några av EU:s stora samarbetsfrågor är energi, handel, jordbrukspolitik och utrikespolitik. Tina Acketoft tycker att EU är som allra bäst när man diskuterar frågor som är gränslösa.

– Frågor där 1+1 blir mer än 2, där varje enskilt land inte kan uträtta tillräckligt mycket var för sig utan det blir bättre när man går ihop över gränserna. Ta fiskeripolitiken i Sverige och Danmark till exempel. Det gör ingen nytta om Sverige agerar själva för att bevara torsken, länderna måste agera gemensamt. Eller miljöfrågor, migration och internationell brottslighet, vi måste ha gränsöverskridande sätt att arbeta på för allt som är gränslöst. Tanken är alltid att beslut ska fattas på så låg nivå som möjligt, men vissa problem går inte att lösa på kommunal-, regional- eller riksnivå.

"Från det att du vaknar på morgonen tills du lägger dig på kvällen så påverkas du av ett stort antal politiska beslut”, säger Tina Acketoft.

 

Tina Acketoft, som i många år arbetat med EU-politik.

Dold nämnd påverkar allt

I över ett decennium har Tina Acketoft suttit i riksdagens EU-nämnd, där alla partier är representerade efter storlek. Denna för allmänheten ganska okända nämnd är viktigare än man kan tro. Här måste nämligen regeringen förankra sin EU-politik inom alla samarbetsområden inför varje möte med Europeiska rådet och ministerrådet.

– EU-nämnden är en unik företeelse som mina kollegor ute i de andra EU-länderna är förvånade över och lite avundsjuka på. Varje fredag ska de ministrar som ska åka ner till Bryssel lägga fram sina frågor för EU-nämnden för att få riksdagens godkännande för sina argument. Om en minister inte har hämtat in mandat från riksdagen så kan hen anmälas till konstitutionsutskottet, som har till uppgift att granska politikerna. Allt detta gör att man som riksdagsledamot har väldigt stort inflytande på EU-politiken.

– Jag vet inte hur många nätter jag har sovit med mobilen i handen för att det pågått en känslig förhandling i Bryssel.

Tina Acketoft skrattar till:
– Jag vet inte hur många nätter jag har sovit med mobilen i handen för att det pågått en känslig förhandling i Bryssel. Om den plötsligt vikt av åt ett annat håll än regeringen trodde så måste förhandlingen pausa för att de svenska ledamöterna måste gå tillbaka till EU-nämnden och inhämta ett nytt mandat, och det kan hända klockan 3 på natten. Särskilt roligt på midsommarafton, då är det alltid förhandlingar! Andra länder kan bara köra på, men de svenska ministrarna måste stå till svars på ett annat sätt.
”Om du inte röstar blir det någon annans röst som kommer väga tyngre.”

Tina Acketoft, som i många år arbetat med EU-politik.

Din röst är viktig

I EU-valet den 9 juni röstar vi in svenska politiker i Europaparlamentet. Där har vi 21 platser att fylla, och de fördelas proportionellt efter hur många röster varje parti får i det svenska EU-valet. Ett parti måste få minst 4 procent för att kunna få en plats i Europaparlamentet.

I förlängningen är det också viktigt hur du röstar i riksdagen, eftersom det är riksdagsledamöterna som sitter i EU-nämnden.

Om du inte röstar blir det någon annans röst som kommer väga tyngre.

– När du röstar i EU-valet lägger du din röst på det parti eller den kandidat som du tror kan göra ett bra jobb i EU. Om du inte röstar blir det någon annans röst som kommer väga tyngre. Om det är någon som du inte vill ska hamna i Bryssel, men du inte röstar på någon annan, så har du gett upp din roll i den demokratiska manegen och din chans att påverka.

Men hur är det egentligen med de där detaljfrågorna som man kunnat läsa om i medier genom åren? Får en gurka verkligen inte böja sig mer än ett visst antal grader för att vara en gurka?

– Nu släpper jag en hemlis här. Svenska politiker tycker ibland att det är ganska bekvämt att gömma sig bakom EU och säga "Det här har inte vi beslutat, vi måste bara göra så". Det är inte alltid med sanningen överensstämmande, ofta har de varit med och förhandlat hela vägen fram. Det är inte alltid man får som man vill, men man kan inte bara sätta upp händerna och säga att man inte kan göra något åt det. Och det om gurkorna, det har aldrig över huvud taget varit något som EU lagstadgat om. Det blir lite "råttan i pizzan"-skrönor. Som vanligt: när något låter konstigt, gå till källan och se vad som är sant och riktigt.

Tina Acketoft avslutar:
– Från det att du vaknar på morgonen tills du lägger dig på kvällen så påverkas du av ett stort antal politiska beslut. Det är egentligen inte svårare än så här: om du har en idé om hur du vill leva ditt liv och hur det ska bli för dina barn, då har du en skyldighet att arbeta för att upprätthålla demokratin och gå och rösta.

Även här hemma i Höganäs påverkar alltså EU såväl stort som smått, och du kan vara med och påverka. Gör din röst hörd genom att rösta i EU-valet den 9 juni 2024. Hur det går till kan du läsa mer om påå www.hoganas.se/euval2024.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: