Ett mer hållbart Kullaberg – din röst i EU-valet hjälper

Det vackra naturreservatet på Kullaberg lockar årligen omkring 600 000 besökare, särskilt området vid Kullens fyr. Det är viktigt att den fantastiska naturen i området bevaras så att såväl invånare som besökare kan fortsätta njuta av Kullahalvön. Med hjälp av ett EU-projekt stärks nu området upp av Länsstyrelsen Skåne och Höganäs kommun.

Linus Svensson, näringslivsutvecklare i Höganäs kommun tillsammans med Jimena Castillo, projektsamordnare inom natur och miljö på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Skåne

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

– Kullaberg och den unika naturen runtomkring upplever jag är en stor faktor till att man vill bo här och att man trivs här. Det är viktigt att naturen är lättillgänglig för både invånare och turister och att vi bevarar den och dess kulturvärde för framtida generationer. Vi vill se till att det blir enkelt men också hållbart att ge sig ut i naturen, säger Linus Svensson, näringslivsutvecklare på Höganäs kommun.

Under 2022 godkändes Länsstyrelsens och kommunens ansökan om att få EU-finansiering för det tvååriga projektet "Hållbara och säkrare leder på Kullahalvön". I det ingår såväl fysiska som digitala åtgärder.

Linus Svensson, näringslivsutvecklare på Höganäs kommun

Linus Svensson, näringslivsutvecklare på Höganäs kommun berättar:

– Utgångspunkten är att vi ser problem med högt tryck på Kullaberg, framför allt på specifika platser och framför allt under sommarmånaderna. Det får tyvärr dåliga konsekvenser för naturen och lederna, så vi ville göra något som förbättrar genom att både sprida ut besökarna över året och få dem att besöka fler platser på berget. Det finns hur många fina platser som helst på Kullaberg och vi behöver verktyg för att kunna visa upp dem.

Fysiska och digitala insatser

Projektet fick därför två huvudspår: fysiska insatser för att förbättra hållbarheten på lederna och digitala insatser för att få ut information om såväl besöksplatser som föreskrifter och regler att förhålla sig till. Finansieringen kommer från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, via svenska Tillväxtverket. Den totala summan är 1,295 miljoner kronor, där 835 000 ska gå till fysiska åtgärder och 460 000 till den digitala infrastrukturen.

Jimena Castillo, projektsamordnare inom natur och miljö på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Skåne

Jimena Castillo är projektsamordnare inom natur och miljö på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Skåne. Hon berättar om några av åtgärderna som har genomförts:

– Vi har gjort en inventering av befintliga vandringsleder i hela stigsystemet och sedan haft en stigbyggarskola för hållbara stigar med ökad säkerhet. Hittills har vi gjort åtgärder på stigar, restaurerat trappor, skapat avrinningsmöjligheter för regnvatten, byggt spångar, dragit om stigar och röjt för att öka sikten.

"Om du bara känner till att det är häftigt vid fyren så är det dit du åker."

Linus Svensson säger att man även arbetar på att få fram ett verktyg för att kommunicera med besökare, där man också kan få ut pushnotiser om vilka områden man inte får vara i under specifika perioder.

– Om du bara känner till att det är häftigt vid fyren så är det dit du åker. Nu arbetar vi bland annat med att paketera olika rundvandringar som knyter samman nio naturreservat på Kullahalvön med kommunala områden och lokala företag. Exempelvis gör vi i Arild en längre rundvandring som knyter samman Skäret med Bölsåkra, tre naturreservat och flera företag i området, så att man kan åka och uppleva andra ställen än de där det är högst besökstryck.

Hållbar turism med hjälp av flera olika EU-stöd

Länsstyrelsen Skåne har arbetat med hållbar turism och fått EU-stöd för flera projekt, bland annat har Kullabergs naturreservat fått stöd på totalt omkring 9 miljoner kronor de senaste åren. Det pågående projektet ska slutrapporteras till Tillväxtverket i höst.

Genom att rösta i EU-valet kan du se till att EU kan fortsätta att bidra till din hemmaplan. Gör din röst hörd genom att rösta i EU-valet den 9 juni 2024. Hur det går till kan du läsa mer om på www.hoganas.se/euval2024.

Linus Svensson, näringslivsutvecklare i Höganäs kommun tillsammans med Jimena Castillo, projektsamordnare inom natur och miljö på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Skåne
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: