Familjelantbruket Ingelsträde kunde utvecklas tack vare EU-stöd

Ingelsträde Gård är ett familjelantbruk som idag drivs av tredje generationen. Gården bedriver växtodling och mjölkproduktion, som under de senaste åren har kunnat utvecklas tack vare investeringsstöd från EU.

Sara Trulsson i kohagen

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

Sara Trulsson, som tillsammans med sin syster, två kusiner och en anställd håller på att ta över gården från sina fäder för att driva den vidare in i framtiden, förklarar:

– Som lantbrukare kan man regelbundet söka EU-stöd för att man sköter mark och djur. Man kan också få ersättning för åtgärder som är bra för miljön, exempelvis skötsel av våtmarker, skyddszoner till vattendrag och så vidare. Det finns även möjlighet att få stöd om man gör en investering inom en verksamhet som EU vill främja, säger Sara och fortsätter:

Vi vågade satsa för framtiden genom att skaffa en andra mjölkrobot och bygga för ökad så kallad "kokomfort".

– Vår mjölkproduktion är ekologisk, vilket bland annat innebär att vi producerar en stor majoritet av kornas foder på vår egen gård, att vi inte använder bekämpningsmedel eller handelsgödsel, samt att våra djur får gå ute och beta mycket. Att vi bedriver vårt lantbruk på ett sätt som följer EU:s politik gav oss poäng som gjorde att vi kunde få investeringsstöd. Då blev det enklare för oss att våga satsa för framtiden genom att skaffa en andra mjölkrobot och bygga för ökad så kallad "kokomfort".

Anna Pettersson, anställd i mjölkproduktionen.

Anna Pettersson, anställd i mjölkproduktionen.

Anna Pettersson, som är anställd i gårdens mjölkproduktion, förklarar att EU-stöd gör så att matpriserna kan hållas nere för konsumenterna i butikerna.

– Visst kan vi bedriva hållbart lantbruk utan stöd från EU, men det blir på bekostnad av att konsumenten får betydligt högre livsmedelskostnader i månaden. EU-stödet täcker nämligen en del av produktionskostnaderna, så det är egentligen inte för vår skull, utan för konsumenternas.

EU:s totala budget för 2024 uppgår till 142,6 miljarder euro. Ungefär en tredjedel av den är avsatt för jordbruks- och havspolitiken.

Viktigt för en stabil omvärld

Stabilitet och långsiktighet är avgörande för att kunna driva ett lantbruk på ett framgångsrikt sätt, tycker Sara Trulsson.

– Vi producerar mat på en konkurrensutsatt marknad, våra priser och produktionskostnader är beroende av vad som händer i omvärlden. Att sälja spannmål är faktiskt lite som att handla med aktier, det är jättekänsligt för vad som händer i världen.

Därför är det europeiska samarbetet genom EU en viktig kugge i gårdens arbete.

– Jag tror att EU är viktigt för en stabil omvärld. Genom gränsöverskridande samarbeten minskar förhoppningsvis konfliktrisken i vårt närområde, säger Sara Trulsson.

”Visst kan vi bedriva hållbart lantbruk utan stöd från EU, men det blir på bekostnad av att konsumenten får betydligt högre livsmedelskostnader i månaden.”

Anställda på gården i kohagen

Gränsöverskridande samarbete inom EU är nödvändigt

Lantbruken är extremt utsatt för klimatförändringarna, vilket också gör samarbetet inom EU oumbärligt.

– Vi är i en bransch som är väldigt beroende av förutsägbart klimat. Givetvis drabbas vi hårt av klimatförändringar som ger torka och kraftig nederbörd när det inte ska vara det. Det är viktigt med gränsöverskridande klimatarbete där beslut tas för större områden än bara lokalt, säger Sara Trulsson.

– Sådant som vi kan påverka på nationell nivå ska vi rösta i riksdagsvalet för, men när det handlar om gränsöverskridande frågor är det viktigt att rösta i EU-valet. Där handlar det mycket om hur vi tror att vi bäst når varandra över gränserna när vi har så olika åsikter och grundvärderingar i olika länder inom EU.

”Vi är i en bransch som är väldigt beroende av förutsägbart klimat”, säger Sara Trulsson.

"Tänk på att du kan förtidsrösta!"

En del av generationen och de anställda på gården framför produktionen

Rösta när det passar dig

Läs mer om hur förtidsröstningen är öppen här

EU-valet, som valet till Europaparlamentet ofta kallas, den 9 juni ligger mitt i en intensiv skördeperiod för Ingelsträde Gård, så därför har Sara Trulsson en viktig uppmaning:

– Tänk på att du kan förtidsrösta! Vi som lantbrukare vet när vi har våra intensiva perioder, så vi får planera efter det så att vi ändå kan vara aktiva medborgare. Vi på gården ska förtidsrösta allihop, så blir det av när det passar var och en.

Läs mer om hur EU-valet går till och hitta din närmsta vallokal här

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: