Höganäs asfalterar med lägsta möjliga klimatavtryck

När Hultaboområdet är i behov av att asfalteras om passar vi på att använda en asfalt med lägre klimatpåverkan. Det innebär stora skillnader i koldioxidutsläpp och upplevelsen för dig som bor längs gatorna.

Hultaboområdet är i behov av att asfalteras om då den nuvarande asfalten är gammal och sprucken. Därför behöver kommunen lägga om asfalt på gatorna, Humlegatan, Hultabogatan, Rönngatan och Thulegatan mellan 8-10 juli 2024.

Höganäs kommer för första gången lägga en asfalt med lägre klimatpåverkan, även kallat AsfaltZero, som Skanska utvecklat. Det är ett dyrare men betydligt mer miljövänligt sätt att lägga asfalt på som kommunen vill prova för att arbeta mer hållbart.

Binder koldioxid

Vid tillverkningen av asfalten används det fossilfria bindemedlet tallolja och tillverkas i ett asfaltverk som drivs av fossilfritt bränsle.

Genom att använda fossilfria material, till exempel raffinerad tallolja som bindemedel, binder man även koldioxid i asfalten. Biomassan som biobindemedlet tillverkas av tar nämligen upp koldioxid från atmosfären via fotosyntesen. När asfalten läggs ut på vägen bildar den en slags kolsänka. Vilket är en stor skillnad jämfört med vanlig asfalt där det släpps ut koldioxid både vid produktion och när den läggs ut på marken.

Lägre ljudnivåer

Asfalten läggs även ut med eldrivna maskiner. Arbetsredskapen som välten exempelvis drivs också på el. Transporten av materialet till Höganäs görs på HVO-bränsle, även det ger ett lägre klimatavtryck.

De eldrivna maskinerna innebär inte bara låg påverkan på miljön utan även lägre påverkan i ljud för de boende på gatorna. Du kommer höra knivarna som går i massan och tar upp den gamla asfalten, men asfaltläggaren och välten låter betydligt mindre när de drivs på el i jämförelse med annat drivmedel.

Mellan den 8-10 juli kommer du kunna nå din tomt och du kan parkera på din egen uppfart. Däremot får du inte lov att parkera längst med gatan. Om du behöver ställa en bil längs med en gata får du göra det utanför Hultaboområdet. Vi ber om överseende med bullret och parkeringsmöjligheterna och ser fram emot att ge dig som bor i området en ny hållbar asfalterad gata inom kort.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: